Att välja aktiemäklare

På denna sida

aktier-onlineAtt välja rätt aktiemäklare är ett mycket viktigt val som man inte skall göra utan att först sätta sig in i vad de olika mäklarna erbjuder. Det kan tyckas att alla mäklare erbjuder mycket liknande tjänster men detta är inte fallet. Speciellt inte för småsparare. Småsparare har en mycket bättre chans att tjäna pengar hos vissa mäklare än de har hos andra. Day traders skall också vara väldigt noggranna med vilken mäklare de väljer. En trader tjänar sina pengar på små skillnader i aktiekursen och det är därför mycket viktigt att använda en mäklare som tar ut ett lågt courtage. Det är för traders också mycket bra om mäklaren erbjuder CFD handel. Detta eftersom CFD handel gör det mycket enklare att tjäna pengar på små kursrörelser. Här nedan kommer vi dock att fokusera på att hjälpa nybörjare att hitta rätt mäklare. Detta då vi antar att de flesta mer avancerade mäklare redan vet vad de letar efter.

Undvik storbankerna

Som småsparare bör du undvika att handla aktier hos någon av storbankerna. Att handla hos den bank där du gör dina andra bankärenden kan verka som en mycket bekväm lösning. Faktum är dock att de flesta storbanken är mycket dyra jämfört med olika nätmäklare. Dina chanser att tjäna pengar på aktier är med andra ord mycket större om du väljer en nätmäklare än den du använder en nätmäklare än den är om du handlar hos din bank. Olika banker tar ut olika avgifter och vissa banker är mycket bättre val än andra men nätmäklare är alltid det bästa alternativet.

Courtage

Det courtage som en mäklare tar ut är den enskilt viktigaste faktorn som avgör vilken mäklare man bör välja. Detta då alla Svenska aktiemäklare är pålitliga och handel är avreglerade. De större mäklarna omfattas även av bankgarantin. Vill du välja en mindre mäklare är det dock mycket viktigt att se om de omfattas av bankgarantin innan man sätter in pengar.

volatilitetAnledningen till att courtaget är en så viktig faktor för småsparare är att småsparare handlar för små summor pengar. Höga fasta courtage kan då göra det mycket svårt att tjäna pengar. Låt oss titta på ett exempel för att belysa detta.

Vi antar att en småsparare köper aktier för 2000 kr per köp i genomsnitt. Om han t.ex. använder en av de dyrare storbankerna så måste han betala 99 kr o courtage varje gång han köper aktier. Han måste även betala 99 kr när han säljer dem. Detta innebär en total kostnad om 198 kr. 198 kr är nästa 10% (9,9%). Detta innebär att aktier måste gå upp 10% innan hen börjar tjäna pengar. Om en aktie går upp 20% innan hen säljer den så tjänar hen bara 10%. Om samma småsparare istället hade valt en nätmäklare som låter småsparare handla aktier helt gratis så skulle han istället ha tjänat 20%.

Gratis courtage gör det även möjligt för småsparare att uppnå mycket bättre riskspridning i sin aktieportfölj. Detta då de kan välja att köpa en aktie en rad olika bolag istället för att behöva investera hela summan i en eller två aktier.

Försök att alltid hitta en mäklare som erbjuder så billiga courtage som möjligt. När detta skrevs var det Nordnet. Det kan dock ha ändrats när du läser detta. Det enklaste sättet att se vilken mäklare som är billigast att använda sig av för småsparare är genom att använda en webbsida som jämför aktiemäklare och som gör det lätt att se vilken som är den billigaste mäklaren för dig.

Vilka börslistor vill du handla på?

En annan mycket viktig faktor att beakta är vilka börslistor du vill handla på. Alla större mäklare erbjuder handel på Stockholmsbörsen, andra svenska börser samt på Nasdaq och Dow Jones. De flesta erbjuder även handel på andra nordiska börser. Om du vill handla på andra mindre populära internationella börser kan det dock vara så att det endast är ett fåtal av mäklarna (eller ingen) som erbjuder handel på dessa börser. Om du vill handla på en specifik börs är det därför mycket viktigt att du kollar om mäklaren erbjuder handel på denna börs innan du registrerar dig.

Vill du handla med andra instrument

Många mäklare gör det möjligt att handla med mer än bara aktier. Exempel på instrument som olika mäklare erbjuder inkluderar t.ex. optioner, terminer, fondandelar, CFD:er och binära optioner.

Om du vill handla med några av dessa finansiella instrument så är det viktigt att du väljer en mäklare som erbjuder just den typen av finansiella instrument. Nästan alla mäklare erbjuder fondandelar med det är betydligt färre som erbjuder t.ex. CFD:er. I många fall kan det vara bättre att helt enkelt skaffa ett konto hos ett annan mäklare som specialiserar sig på just det andra finansiella instrumentet du vill handla på. En mäklare som specialiserar sig på en typ av instrument kommer nästan alltid vara bättre än en som erbjuder handel med många olika typer av instrument.

Är det enkelt att sätta in och ta ut pengar

Välj en mäklare som gör det enkelt och bekvämt för dig att sätta in och ta ut pengar. Det skall normalt inte vara något problem om du använder en svensk mäklare men det är ändå alltid bäst att försäkra sig om så är fallet innan du registrerar dig.

Är det något mer som är viktigt fört dig

Tänk igenom om det är något mer som är viktigt för dig. Om det är det skall du kontrollera om mäklaren erbjuder det innan du registrerar dig.

Artikeln uppdaterades senast: november 24, 2016