Bra och dåliga lån

Många tänker på lån och skulder som något negativt. Detta är inte konstigt eftersom de lån som de flesta svenskar har är negativa för deras ekonomi. Detta är t.ex sant för nästan alla privat, peer to peer och sms-lån. Detta beror på att dessa lån nästan alltid används till privat konsumtion. Huruvida huslån är positiva eller negativa är lite mer komplicerat. Svaret beror till stor del på vilket boende som lånet har använts för att köpa. Jag kommer att gå igenom detta lite mer detaljerat i en kommande artikel. Förenklat kan man dock säga att bolån sällan har samma negativa effekt som andra typer av krediter har. I denna artikel kommer vi därför främst att fokusera på andra typer av lån.

lånansökan

Vad är ett bra lån?

Ett bra lån är ett lån som du tar för att för att kunna tjäna mer pengar. Ett lån som du tar för att starta eget företag, investera eller på annat sätt öka din förmåga att tjäna pengar. Ett bra lån låter dig tjäna mer pengar än det kostar att ha lånet. Om ett lån kostar 10 000 kr om året och du använder pengarna för att göra en investering som tjänar 20 000 kr om året så är detta ett bra lån. Det har en positiv effekt på ditt liv och din ekonomi.

Man kan aldrig ha för många eller stora bra lån. Åtminstone inte så länge de inkomster de genererar är större än dina lånebetalningar. På samma sätt som dåliga lån blir mer betungande ju mer man är skyldig så bidrar bra lån med en större positiv effekt ju större lån man har.

Kalkylera alltid vad som händer om räntan stiger innan du tar ett lån. Bra lån kan bli dåliga lån om kostnaden för lånen stiger p.g.a högre ränta medan intäkterna förblir desamma. Du bör försäkra dig om att lånet förblir lönsamt även om räntan stiger.

Vad är ett dåligt lån?

Ett dålig lån är ett lån som har en negativ effekt på din ekonomi. Ett lån som du tar för att göra något som inte har en positiv effekt på din ekonomi. Det vanligaste exemplet på detta är lån för privatkonsumtion såsom resor, bilar och båtar. Man bör alltid undvika dåliga lån som inte bidrar till en bättre ekonomi. Att låna pengar kostar mycket och kan ha en stor långsiktig effekt på din ekonomi. Det är mycket svårare att få råd med det man vill ha om man tar dåliga lån. Det är bättre att vänta tills man har råd att köpa utan lån. Det kan ofta gå fortare än man tror att få råd med det man vill ha om man undviker dåliga lån och andra onödiga utgifter.

Är ett billigt lån samma sak som ett bra lån?

Nej. Du skall alltid försöka hitta ett billigt lån.  Ett billigt lån kan dock vara ett dåligt lån att ha om pengarna används oansvarigt. På samma sätt kan ett dyrt lån vara bra om det har gett dig möjlighet att tjäna mer än det dyra lånet kostar. Det är alltid bättre att försöka hitta ett billigt lån.

Det enklaste sättet att hitta ett billigt lån är att använda en låneguide såsom kreditguiden.se för att jämföra lån från olika låneföretag. En låneguide som låter dig jämföra lån från olika låneföretag låter dig spara mycket tid och låter dig jämföra fler företag än vad det är praktiskt att göra manuellt genom att kontakta olika låneföretag direkt.

Att använda en lånejämförelsesida är helt gratis.

Skall man försöka betala av bra lån?

Svaret på denna fråga är generellt nej. Men det beror på. Om du kan investera pengar och få en högre avkastning än den ränta du betalar på dina lån skall du normalt göra det. Detta ger dig en bättre ekonomi i längden.

Det finns situationer då det kan vara bra att försöka att betala av bra lån. Detta inkluderar t.ex om man tror att kostnaden för lånen kommer att gå upp eller om man vill minska sin riskprofil. I vissa fall kan det vara värt att betala av på lån för att göra det lättare att kunna få nya lån i framtiden. Varje situation är unik. Det bästa du kan göra är att räkna ut vilka kostnader och intäkter du tror du kommer ha under de närmsta åren i olika scenarior och sedan välja det alternativ som ger dig det bästa resultatet (intäkter – kostnader) under denna period.

räkna på olika scenarios

Är studielån bra lån?

Studielån kan vara bra lån men är inte alltid det. Det beror helt på hur man använder studielån. Syftet med studielån är att man skall lära sig ett yrke och förbättra sin potential att tjäna pengar. Huruvuda man verkligen gör det beror till stor del på vilken utbildning man använder studielån för att slutföra. Det finns många utbildningar som är en bra investering som det är värt att ta studielån för att slutföra. Men det finns också många utbildningar som verkligen inte är värt den tid och de studielån som de flesta tar för att slutföra dem. Studielån är bra lån om man använder dem för att lära sig ett yrke i en industri där lönerna är höga och inom vilken det är lätt att få jobb. Om man använder studielån för att utbilda sig för ett yrke med låg lön, ett yrke där det är svårt att få jobb eller för att läsa lösa kursen så är studielånet ofta ett dåligt lån att ha. Ett lån som inte gör att du tjänar mer pengar.

Observera att det fortfarande kan vara värt att ta studielån för att lära sig ett yrka man brinner för. När jag pratar om bra och dåliga lån gör jag det ur ett ekonomiskt perspektiv. Det kan i många fall vara värt kostnaden för att få jobba med sitt drömyrke.