På denna sida
Courtage är ett av de få konstiga ord som man stöter på när man börjar handla med aktier. Courtage är ett fransk ord som betyder avgift eller kommission. Courtage är med andra ord helt enkelt den avgift som en bank eller aktiemäklare tar ut för att genomföra dina aktieaffärer. Courtage kan vara både en fast avgift eller en procentuell andel av ordervärdet. Vissa mäklare tar ut både en fast andel plus en procentuell andel. Det är mycket vanligt att mäklare som tar ut en procentuell avgift har en minimum avgift som man måste betala vid varje transaktion även om ordervärdet är mycket litet.
Courtaget som man måste betala är numera lägre än det någonsin har varit tidigare. Det gör det lättare än någonsin för småsparare att framgångsrikt spara i aktier. Anledningen till courtaget numera är lägre än det någonsin ha varit tidigare är att handel nu till stor del sköts helt elektroniskt utan mänsklig inblandning. Detta gör det mycket billigt för nätmäklare att erbjuda handel. När de väl har investerat i infrastrukturen är deras kostnad för varje transaktion näst intill obefintlig. Tidigare gick varje enskild transaktion igenom en mänsklig mäklare som genomförde transaktionen. Nu är det dock länge sedan mäklare manuellt handlade med varandra på börsgolvet.
Som småsparare skall du alltid leta efter en mäklare som erbjuder dig ett så lågt courtage som möjligt. Ju mindre du betalar i courtage desto mer pengar blir det över åt dig.
Det kan ibland vara svårt att veta hur mycket man måste betala i courtage på en transaktion innan man gör den. Det är särskilt sant för mäklare som han en minimum avgift som man alltid måste betala oavsett hur stort transaktion man vill genomföra. Faktum är dock att det är mycket enkelt att räkna ut hur stort courtage man måste betala.
Låt oss anta att du skall handla hos en mäklare som tar 0.19% courtage. Minimum courtaget är 39 kr. Du vill köpa aktier för x kr. allt du behöver göra är att räkna ut x * 0.0019 (0.19%) . Om summan är mindre än 39 kr skall du betala 39 kr. Om summa är högre än 39 kr skall du betala summan.
Minimum avgiften som olika mäklare tar ut är oftast procentuellt större än deras procentuella avgift. Detta gör det dyrare att göra små affärer än det är att göra större affärer. Ju mindre affärer man gör desto dyrare blir det. Det är därför mycket viktigt för småsparare att välja en mäklare med lågt courtage. Detta då småsparare påverkas mer av courtaget än andra investeraren eftersom det utgör en procentuellt större andel av den totala transaktionen. Låt oss t.ex. säga att du som småsparare handlar aktier hos SEB. Minimum courtaget hos SEB är 69 kr. Du köper aktier för 2000 kr. Courtaget i detta fall är hela 3.45%. Ett mycket högt courtage. Det procentuella courtaget på större affär är normalt långt under 1%.
Som småsparare skall du av denna anledning alltid välja en nätmäklare med lågt courtage. Undvik storbanker och andra mäklare som tar ut en hög avgift. Bästa nätmäklaren för småsparare är vanligtvis Nordnet eller Avanza. Degiro är en ny lovande holländsk mäklare som också kan vara ett bra alternativ.
Det kan ibland vara svårt att jämför priset hos olika mäklare eftersom de anger sina priser på olika sätt. En fast avgift kan inte direkt jämföras med en rörlig kostnad. Lösningen är mycket enkelt. Du utgår helt enkelt från hur stor du tror att din genomsnittliga affär kommer vara och räknar därifrån ut hur mycket det kommer att kosta att handla hos mäklarna med rörligt courtage. Den siffra du får kan direkt jämföras med andra mäklares fasta avgifter.
Att räkna ut hur mycket genomsnittlig affär skulle kosta är mycket enkelt. Allt man behöver göra är att multiplicera det genomsnittliga transaktionsvärdet med courtaget.
DVS Genomsnittlig köpesumma x courtage = Genomsnittlig kostnad per transaktion
Om courtaget är 0.19 % och man genomsnittlig köpesumma är 5000 kr så skulle ekvationen se ut så här:
5000 * 0.19% = 5000* 0.0019 = 9.50 (courtaget är 9 kr och 50 öre )
Om mäklaren har ett minimum courtage som är högre än ditt genomsnittliga courtage så skall du använda det för jämförelse istället för detta nummer.
Artikeln uppdaterades senast: november 24, 2016