Låna ut pengar

Som konsument så innebär utlåning att du lånar ut pengar till andra personer eller finansiella institut, t.ex banker. Genom att låna ut pengar så tjänar du en räntekostnad som får ditt kapital att växa, men hur mycket det växer beror helt på vilken form av utlåning du väljer. Det är även väldigt avgörande kring vart och hos vilket bolag du väljer att placera dina pengar.

Sparande är en form av utlåning där du helt enkelt lånar ut dina pengar till banken, som då betalar ränta till dig för att du lånar dem pengarna. I det stora hela så fungerar det precis lika som när du lånar pengar av banken. Att öppna ett sparkonto på en vanlig storbank ger dock inte mycket i avkastning, speciellt med tanke på den låga ränta som rådigt de senaste åren. Det finns dock bra alternativ till utlåning där du kan få så mycket som 7-10% i ränta, ibland mer.

Utlåning till kreditbolag

Det finns flera mindre kreditbolag som erbjuder inlåning där du helt enkelt lånar ut dina pengar till kreditbolaget. Dina pengar lånas sedan ut till konsumenter och i takt med att kreditbolaget får ränta på sin utlåning, så får du ränta på dina utlånade pengar. Räntan är så klart lägre än utlåningsräntan, men den är i regel alltid mycket högre i förhållandevis till ett vanligt sparkonto.

Det är inte ovanligt att denna formen av sparande ger så mycket som 10% i ränta, så om du lånar ut ett större belopp som du inte behöver så kan du alltså tjäna en hel del. Detta är ett betydligt bättre alternativ än att låta pengarna ligga på banken eller i ett vanligt sparkonto. De kreditbolag som erbjuder denna formen av inlåning, erbjuder oftast någon form av snabblån, även kallat smslån.

Peer to peer lån

Idag finns det tjänster på nätet där privatpersoner kan låna pengar snabbt av varandra. Själva kreditbolaget sitter endast som en mellanhand och gör kreditupplysningar, sköter transaktioner samt administrerar hela processen. När du lånar ut pengar till dessa tjänster så får du ofta ett eget login till ett konto, där du kan följa utvecklingen av din investering.

Detta har visat sig vara ett mycket effektivt och tryggt sätt att investera på och historiska kurvor visar att det ger högre avkastning än vad de flesta fonder och andra former av sparanden ger. De största och populäraste kreditbolagen som erbjuder P2P låneverksamhet i Sverige är Lendify och Brocc.

brocc

P2p utlåning kan således vara den säkraste, enklaste och förmånligaste investeringen du kan göra som privatperson. Detta eftersom du inte behöver köpa och sälja saker i tid och otid, du behöver heller inte oroa dig för att någon e.v kurs sjunker. Du kan bara luta dig tillbaka och se dina pengar växa.