På denna sida
Ett ISK konto, eller investeringssparkonto är en typ av konto som har skapats för att göra det så enkelt som möjligt för privatpersoner att investera i aktier, fonder, och en rad andra värdepapper. Kontot låter dig köpa och sälja värdepapper så ofta som du vill utan att behöva deklarera affärerna.
Alla banker kan erbjuda ISK konton och det är delvis upp till bankerna hur deras ISK konto är utformade. Vilka värdepapper du kan handla med varierar mellan olika banker. De flesta bankerna låter dig t.ex. flytta ditt ISK sparande till en annan bank men det finns vissa banker som inte låter dig flytta ut ditt sparande. Generellt sätt erbjuder internet banker såsom Avanza och Nordnet de bästa ISK kontona. Jämför
ISK konton har en lång rad fördelar.
Ett ISK konto är nästan alltid det bästa valet om du är en privatperson. Det är mycket sällan som ett vanligt värdepapperskonto är ett bättre alternativ. Ett ISK konto är vanligtvis ett bättre val än en kapitalförsäkring. Om du tros att du kommer uppnå en avkastning motsvarande 3x schablonbeskattningen så är ett ISK konto ett bra val. Den mycket låga schablonbeskattningen innebär att detta troligen kommer vara fallet.
Observera att bara svenska medborgare kan öppna denna typ av konto.
Nej, Det är är bara privatpersoner som kan öppna ISK konto. Kontotypen är inte tillgängliga för företag. Om du öppnar ett konto i ditt namn och använder det för ditt företag så kan konstruktionen genomlysas om skatteverket upptäcker vad du har gjort.
ISK konton beskattas mycket förmånligt. Du betalar bara en låg schablonskatt baserad på det genomsnittliga värdet i portföljen under året. Det genomsnittliga värdet baseras på värdet i början av varje kvartal samt på eventuella insättningar som har gjorts. Det schablonbelopp som du betalar på det genomsnittliga värdet är baserat på statslåneräntan. Det mycket låga ränteläget just nu gör att de betalar mindre än 1% årliga skatt på ditt ISK konto. Mycket mindre än du skulle betala i ett vanligt konto där du betalar 30% kapitalvinstbeskattning.
Observera att du måste betala schablonskatten oavsett om värdet på din portfölj har gått upp eller ner under året.
Artikeln uppdaterades senast: oktober 7, 2019