Robert Toru Kiyosaki

På denna sida

Robert Toru Kiyosaki, född 8 april 1947, är en amerikansk affärsman, investerare, författare och motivationsföreläsare som är mest känd för sin bok ”Rich Dad, Poor Dad”, den första i en serie som syftar till att ge läsarna kunskap om personlig finans, investeringar och hur man bygger rikedom.

Hans böcker har sålt i miljontals exemplar världen över och översatts till flera språk, vilket gjort honom till en av de mest framstående figurerna inom området för personlig finansiell utbildning.

Kiyosaki, hans investeringsråd och hans företagsmetoder har kritiserats hårt, men han har också hyllats för sin förmåga att inspirera människor över hela världen att omvärdera sitt förhållande till pengar, utveckla sina investeringskunskaper och sträva efter ekonomiskt oberoende.

I januari 2024 avslöjade Kiyosaki att han hade över 1 miljard USD i skulder.

Robert Toru Kiyosaki

Bakgrund

Kiyosaki föddes år 1947 i Hilo, Hawaii, i en familj av japansk härkomst. Han tjänstgjorde i marinkåren under Vietnamkriget (1970–1974).

Utbildning

Kiyosaki har en BS från United States Merchant Marine Academy.

Början av karriären

År 1977 startade Kiyosaki företaget Rippers som inriktade sig på plånböcker av nylon och med kardborreband. Företaget i konkurs ganska snabbt och Kiyosaki började jobba med försäljning och marknadsföring på Xerox Corporation, ett jobb han hade till juni 1978.

År 1993 publicerades hans första bok: If You Want to Be Rich and Happy, Don’t Go To School. I den uppmanar han föräldrar att inte skicka sina barn till college och hävdar att det är bättre att ge sig in i fastighetsbranschen istället.

”Rich Dad, Poor Dad”

Kiyosakis genombrott kom med publiceringen av ”Rich Dad, Poor Dad” 1997. Boken bygger på hans upplevelser av att växa upp med två fadersfigurer: hans biologiska far (”Poor Dad”), en välutbildad man som kämpade ekonomiskt, och fadern till en av hans vänner (”Rich Dad”), som saknade en formell högre utbildning men var ekonomiskt framgångsrik och fungerade som Kiyosakis mentor i ekonomiska frågor.

Rich Dad, Poor Dad har översatts till många olika språk och miljontals exemplar har sålts världen över.

Finns Rich Dad, Poor Dad på svenska?

Ja, den har översatts till svenska och kom ut på svenska första gången år 2003. Den svenska versionen har titeln ”Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång”. Numera finns boken också som e-bok på svenska.

Filosofi

Kiyosakis filosofi kretsar kring vikten av att skapa passiva inkomster genom investeringar, särskilt i fastigheter och småföretag, och att bli ekonomiskt kunnig. Han betonar vikten av finansiell utbildning som ett medel för att uppnå ekonomisk frihet och kritiserar ofta det traditionella utbildningssystemet för att inte ge tillräckligt med kunskap om personlig finans.

Företag och produkter

Samma år som Rich Dad, Poor Dad kom ut grundade Kiyosaki företaget Cashflow Technologies, Inc., ett holdingföretag för varumärkena Rich Dad, Poor Dad och Cashflow.

Kiyosaki har lanserat ett brädspel ”Cashflow”, vars syfte är att undervisa spelare om investeringsstrategier och finansiella koncept.

I skrivande stund har Kiyosaki skrivet mer än två dussin böcker, varav den mest framgångsrika är Rich Dad, Poor Dad. Utöver sina böcker och spelet har Kiyosaki utvecklat ett utbildningsföretag som erbjuder kurser och seminarier om personlig finans och investeringar. I en intervju med BBC beskrev han sina böcker som reklam för hans seminarier.

Kiyosaki agerar via ett antal företag; vissa äger han själv och vissa är han delägare i. Han erbjuder också franchise-lösningar för den som själv vill börja hålla Rich Dad-seminarier och använda sig av Kiyosakis varumärken.

År 2012 försattes Kiyosakis företag Rich Global LLC i konkurs och blev beordrade att betala nära på 24 miljoner USD till utbildningsföretaget The Learning Annex och dess grundare.

Kritik och kontroverser

Kiyosaki har fått en hel del kritik, särskilt med avseende på vissa av hans investeringsråd och hur hans företag drivs. Kritiker hävdar att hans böcker och seminarier ofta saknar konkreta, praktiska råd och ibland uppmuntrar till riskabelt finansiellt beteende. Det har lyfts fram att Kiyosaki tenderar att fästa stor vikt vid anekdoter snarare än pålitlig forskning.

Det har gjorts flera undersökande dokumentärer om Kiyosaki och hans företagsmetoder, bland annat av CBC (2010), CBS News (2010) och WTAE-TV (2013).

Exempel på kontroverser

  • År 2010 blev Kiyosaki föremål för en class action suit (grupptalan) som representerade personer som deltagit i hans seminarier.
  • Under år 2006 och 2007 fortsatta Kiyosakis seminarier att mycket hårt förespråka investeringar i fastigheter, trots att en fastighetsbubbla var nära förestående.
  • År 2010 gjorde Canadian Broadcasting Corporation (CBC) en exposé som lyfte fram hur Kiyosakis företag agerade i Kanada, och det visade sig att utbildare och organisatörer bakom Rich Dad-seminarier ljög ihop framgångshistorier.

I januari 2024 avslöjade Kiyosaki att han hade över 1 miljard USD i skulder.

Politik

Inför presidentvalet i USA år 2016 gav Kiyosaki sitt stöd till Donald Trump. Kiyosaki hade innan dess skrivit två böcker ihop med Trump.


Artikeln uppdaterades senast: mars 25, 2024