På denna sida
Avanza är inte någon av de svenska storbankerna, utan skapades som ett nischföretag i slutet av 1900-talet. Idag erbjuder de flera olika kontotyper, inklusive investeringssparkonto (ISK) och värdepapperskonto, dock inte något vanligt lönekonto och ingen betalningsservice.
Avanza har ett stort och varierat utbud av både aktier och fonder, och det går också att handla med vissa andra typer av värdepapper här, inklusive strukturerade produkter.
Utbudet av aktier hos Avanza inkluderar både aktier i svenska aktiebolag och aktier i utländska aktiebolag. För handel inom sverige är det inte bara Nasdaq Nordic (”Stockholmsbörsen”) som gäller utan det finns även aktier som handlas på vissa svenska marknadsplatser som inte är börser, till exempel Aktietorget.
Vad gäller fonder så finns det ungefär 1 300 olika fonder i katalogen, inklusive vissa som Avanza själva sköter om. Du kan till exempel investera i Avanza Global om du vill få hög geografisk spridning och i Avanza Zero om du vill slippa betala fondförvaltningsavgifter.
Precis som konkurrenten Nordnet har Avanza flera erbjudanden som gör det enklare för nya sparare att bygga upp sin portfölj, såsom möjlighet att få tillbaka fondavgifter och ägna sig åt vissa typer av aktiehandel utan att betala courtage. Varje krona man slipper betala i avgifter är en krona man kan investera istället och som har möjlighet att generera avkastning, så att slippa kostnader kan betyda mycket för den som försöker bygga upp sin portfölj från grunden och inte har något stort kapital att investera från start.
Avanza är ett publikt bankaktiebolag med säte i Sverige och ett ISK hos Avanza omfattas av både den statliga insättningsgarantin och det statliga investerarskyddet, upp till respektive maxgräns.
Om man är en ny sparare som planerar att bygga upp sin portfölj gradvis har Avanza bra erbjudanden vad gäller både aktiesparande och fondsparande. Så länge värdet på ditt ISK ligger under 50 000 kronor får du både möjlighet att göra viss aktiehandel courtagefritt och få tillbaka vissa fondavgifter. På så vis kan du lägga mer pengar på dina investeringar och mindre på avgifter.
Återbetalningen av fondavgifter sker i klump en gång per år. Fondernas totala avgift återbetalas, inklusive förvaltningsavgift, löpande avgifter och transaktionskostnader. Om det har tillkommit växlingsavgifter vid handel med fonder som handlas i utländsk valuta betalas även dessa belopp tillbaka.
För mer information om vilka regler som gäller för courtagefri aktiehandel och återbetalning av fondavgifter, besök Avanza.
Även konkurrenten Nordnet har ett liknande erbjudande om återbetalning av fondavgifter och möjligheter att slippa betala courtage på aktiehandeln. Där går taket vid 80 000 kronor, men å andra sidan är erbjudandet begränsat till dina första 6 månader med ISK hos Nordnet. Det finns inget som hindrar att du skaffar ISK hos både Avanza och Nordnet för att dra nytta av förmånerna hos bägge.
Oavsett hur mycket pengar du har i ditt ISK kan du investera i fonden Avanza Zero; en fond som är fri från fondavgifter.
I mitt ISK hos Avanza kan jag skaffa mig exponering mot både Bitcoin och Ether (Ethereum) utan att behöva faktiskt köpa, äga och sälja kryptovaluta. Jag behöver inte öppna någon särskild e-plånbok för krypto utan allt sker genom värdepappershandel direkt i mitt ISK. Istället för attt köpa kryptovaluta handlar jag med Bitcoin XBT certifikat och Ethereum XBT certifikat.
Att öppna ett ISK hos Avanza går snabbt och man kan bekräfta sin identitet med bank-ID. Användargränssnittet är enkelt att förstå sig på och jag kom snabbt igång med min handel.
Jag uppskattar att det finns fyra olika courtageklasser hos Avanza ISK, så att man kan välja den som passar bäst för den handelsstrategi man planerar att använda sig av. Nordnet har ett liknande upplägg med fyra olika courtageklasser, men reglerna är inte identiska så läs det finstilta innan du fattar något beslut.
Courtaget är 0,25% per transaktion, dock alltid minst 1 krona per transaktion.
För en transaktion på 10 000 kronor innebär det 25 kronor i courtage.
10 000 kronor x 0,25% = 25 kr
För affärer som håller sig under 15 000 kronor är detta den mest förmånliga courtageklassen, så många småsparare väljer den.
Om du vanligen gör affärer i spannet 15 000 kronor – 45 999 kronor kan det vara bättre att välja courtagklassen Small, eftersom det innebär ett lägre procentuellt courtage än med Mini. Med Small betalar du 0,15% i courtage, dock alltid minst 39 kronor per transaktion.
För en transaktion på 10 000 kronor innebär det 39 kronor i courtage. 10 000 kr x 0,15% är visserligen bara 15 kr, men eftersom minicourtaget ligger på 39 kronor i den här courtageklassen kommer du att betala det för en transaktion på 10 000 kronor.
Här ligger courtaget på 0,069%, dock alltid minst 69 kr per transaktion.
Den här courtageklassen passar därför om din strategi bygger på transaktioner i spannet 46 000 kr – 143 499 kr. För den som huvudsakligen gör mindre affärer än så blir det dyrt, eftersom det kostar 69 kronor per transaktion även för små transaktioner.
Det här är en courtageklass för dig som gör så pass stora transaktioner att du hellre betalar ett fast courtage på 99 kronor per transaktion istället för något rörligt courtage. Det är en courtageklass som passar för transaktioner på 143 500 kronor och uppåt.
Ett ISK hos Avanza omfattas av både den svenska statliga insättningsgarantin och det svenska statliga investerarskyddet, upp till respektive maxbelopp. I skrivande stund innebär det en insättningsgaranti på 1 050 000 kronor per person och institut och ett investerarskydd på upp till 250 000 kronor. För mer information, besök Riksgälden.
Avanza tar inte ut någon särskild flyttavgift när du flyttar tillgångar från ett ISK hos något annat företag till Avanza. Kontrollera med företaget du flyttar från om de tar ut någon flyttavgift.
Att flytta samtliga tillgångar i ditt ISK till ett ISK hos något annat företag är gratis.
Om du bara vill flytta enskilda värdepapper måste du betalar flyttavgift till Avanza. Kostnaden är 39 kronor per värdepappersslag, dock aldrig mer än 399 kronor per flyttomgång.
Ja, precis som för ISK hos andra företaget är det tillåtet att ha både svensk och utländsk valuta i ett ISK hos Avanza.
Av skatteskäl är det bättre att använda en vanligt sparkonto för förvaring av pengar. Med ett vanligt sparkonto betalar man bara skatt på avkastningen, det vill säga räntan. Med ett ISK beskattas du baserat på värdet av tillgångarna i ditt ISK + insättningar under året, så att ha pengar liggandes är onödigt dyrt. Jag förvarar bara pengar i mitt ISK under kortare perioder när jag har sålt av någon tillgång och väntar på att det ska bli rätt köpläge för en ny investering. Att ta ut pengarna och sätta in dem snart igen vill jag undvika, på grund av hur beskattningen sker för ett ISK.
Nej. Ett ISK är aldrig ett låst sparande, oavsett om du har det hos Avanza eller någon annan stans. Du kan när som helst göra uttag från ditt ISK utan att betal någon straffavgift eller utlösa någon särskild skattskyldighet.
Ja, det kan du. Ibland är det till exempel praktiskt att ha olika konton för olika handelsstrategier eller för sparanden mot olika mål.
Ja, det går att handla med ETF:er i ett ISK hos Avanza.
Artikeln uppdaterades senast: januari 21, 2024