Day Trading Tips

tipsAtt bli en framgångsrik day trader kan vara mycket svårt och många misslyckas med att tjäna pengar och ger upp sin dröm att bli day trader. Nedan hittar du en lång rad olika tips som kan hjälpa dig om du vill börja day trada eller bli en bättre day trader än du redan är. Tipsen nedan hjälper dig att tjäna mer pengar men det kan finnas situation när tipsen här nedan inte gäller och det kan vara fördelaktigt att agera annorlunda än vad tipsen anger. I de flesta fall är det dock bäst att följa tipsen.

 • Glöm alla illusioner. Många tänker sig Day traders som folk som sitter på tropiska stränder och tjänar massor med pengar medan de köper och säljer aktier mellan drinkarna. Detta är mycket långt ifrån verkligheten. Att bli en framgångsrik day trader kräver mycket arbete och dedikation. Om du vill bli rik snabbt utan att arbeta är detta inte rätt alternativ för dig.
 • Spekulera inte i hur företags rapporter kommer se ut. Risken är alltid alltför stor. Det är bättre att vänta till rapporten har kommit och handla på trenden som uppstår. Din vinst blir kanske mindre men du slipper obehagliga överraskningar.
 • Som Day Trader letar du efter små kursrörelser inte kursdubblare. Hur en aktie kommer att agera under dagen är det viktiga inte hur en aktie kommer gå långsiktigt.
 • Det finns inga dåliga aktier. Som långsiktig investerar vill man investera i starka bolag med bra utveckling och undvika svaga bolag. Som day trader finns det dock inga dåliga aktier. Alla aktier är värda att köpa vid vissa tidpunkter. Det spelar ingen roll hur det underliggande företaget ser ut, dagens eller veckans kursrörelse är det viktiga.
 • Var inte rädd att ta en förlust. Bland det värsta man kan göra som day trader är att inte vara beredd att ta en förlust. Du vill inte bli sittande i en aktie med en nedåtgående trend. Det är bättre att sälja aktien snabbt och förlora en procent än att vänta på att den skall gå upp igen och se den gå ner 20-30%.
 • Lär dig teknisk analys. Teknisk analys är ett väldigt viktigt verktyg som du måste kunna som day trader. Den enskilt viktigaste faktor att följa är trendkanalen. Stöd och motstånd är mindre viktiga vid kortsiktig handel.
 • Dra nytta av andras arbete.  Det finns många webbsidor som innehåller analyser och information om day trading.  Dessa kan ge dig tips på trading strategier som kan låta dig tjäna mer pengar.  Ett exempel på en bra svensk webbsida om day trading är  Daytrading.se.  Där hittar nyheter, guider och strategier som kan hjälpa dig bli en bättre handlare.
 • valutaStirra dig inte blind på aktier. Det finns många andra finansiella instrument som är lika eller t.o.m. ännu bättre lämpade för day trading. Detta inkluderar volatila och likvida marknader såsom valuta och råvarumarknaden. USD / Euro är t.ex. ett valutapar som erbjuder bra möjligheter till day trading och en otrolig likviditet.
 • Undvik illikvida aktier. Som Day trader vill du alltid kunna sälja aktier eller andra instrument snabbt utan att behöva vänta på en köpare. I undantagsfall kan det vara värt att investera mindre belopp i aktier med begränsat likviditet förutsatt att de har en stor och förutsägbar volatilitet.
 • Skaffa rätt konto. Om du vill vara day trader skall du skaffa ett konto hos en mäklare som var designat med day traders i åtanke. Ett konto som ger dig låga totala courtage kostnader. De flesta vanliga konton blir för dyra att använda i längden om man gör många affärer. Detta inkluderar konton med till syns mycket låga courtage såsom 9 kr.
 • Undvika att gå emot trenden. Som day trader är det inte värt att försöka förutse när trenden vänder. Detta lämnas åt mer långsiktiga investerare. Försök istället följa och utnyttja trenden.
 • Lär dig hur du tjänar pengar i en uppåtgående och en nedåtgående marknad. Var inte rädd att dra nytta av en nedåtgående trend.
 • Håll koll på andra marknader. Genom att hålla koll på USA och Asien kan du få en aning om hur marknaden kommer öppna och stänga.
 • Undvika att handla under den första timmen. Låt den inledande handeln ske och visa riktningen för dagen. Undantag från detta kan vara aktier som du vill sälja eller köpa baserat på gårdagens trend.
 • Titta på avsluten inte på orderboken. Om man granskar en orderbok är det mycket lätt att bli lurad. En aktie som är uppåtgående kan se ut som den har en tung säljsida och en aktie som går neråt kan se ut ha en tung köpsida. Titta istället på de senaste avsluten och deras trend för att se hur aktier kan komma att utvecklas.
 • affarerAnpassa din köp efter den marknad du handlar på och det finansiella instrument du köper. Om du handlar med objekt med mycket stor likviditet såsom t.ex. USD/EURO så kan du genomför i princip hur stora ordrar du vill utan att påverka marknaden eller riskera att bli sittande med ett stort innehav som du inte kan sälja. Situationen är liknande med många bolag på Large Cap listan såsom Ericsson. Om du handlar i bolag på de mindre listorna måste du dock beakta de begränsade belopp som handlas för här och anpassa dina köp därefter. Detta är extra viktig om du handlar med aktier på t.ex. Aktietorget eller andra smålistor där det finns många aktier med hög volatilitet men låg likviditet. Köp inte en större post än vad du kan sälja när du vill sälja den.
 • Välj några få instrument som du handlar i och lär dig dessa väl. Undvika att välja mer än 10 olika objekt. Det är lättare att lära sig mycket om några få objekt och det är bättre att kunna mycket om några få objekt är det är att kunna många objekt skapligt. En nyckel till att vara en framgångsrik handlare är att veta mer om de objekt man handlar i än andra gör. Det lönar sig därför att specialisera sig och många som misslyckas som day traders gör de just för att de handlar med för många objekt vilket gör det omöjligt för dem att kunna nog mycket om varje enskillt objekt.
 • Om möjligt. Specialisera dig på objekt där du inte måste konkurrera med alltför många andra day traders. Hög likviditet är dock viktigare än låg konkurrens.
 • Handla aldrig för handlandets skull. Om du inte ser några bra affärer är det bättre att inte handla. Om man börjar handla även när det inte finns några bra affärer att göra riskerar man att snabbt förlora pengar. Om du känner ett behov att handla trots att du inte ser några bra affärer finns det en risk att du har blivit beroende, ett beroende som påminner om spelberoende. Om så är fallet bör du genast söka hjälp innan det får en negativ effekt på din portfölj och din plånbok. Att vända sig till en jour för spelmissbrukare är ofta ett bra val eftersom beroendena är mycket lika.

Artikeln uppdaterades senast: januari 25, 2021