Hur man köper aktier

På denna sida

Att köpa aktier är mycket enkelt och det är något som man kan göra både på sin dator och direkt i mobiltelefonen. Handel i mobiltelefonen är lite förenklad jämfört med de funktioner du har tillgång till i datorn. Detta är för att appen skall fungera så bra som möjligt i din mobiltelefon och ge dig tillgång till snabb välfungerande aktiehandel. Allt eftersom mobiltelefoner blir allt bättre så får apparna också allt fler av de funktioner som man har tillgång till i mobilen. Det kommer troligen inte ta alltför länge innan man har tillgång till samma funktioner oavsett vilken plattform man väljer att använda sig av.

Aktiehandel på t.ex. Stockholmsbörsen och Nasdaq finns tillgänglig online hos de flesta mäklare. Om man vill handla aktier på andra bland svenska investerare mindre populära börser så måste man ofta ringa sin mäklare för att köpa aktier. Att köpa aktier på dessa börser är ofta betydligt dyrare än den handel som du kan sköta själv direkt i webbläsaren.

Courtage

aktiebrevNär du köper och säljer aktier betalar du en avgift. Denna avgift kallas för courtage. Courtaget kan vara en fast avgift eller en procentuell andel av transaktionens värde. Olika mäklare tar ut olika stora courtage. Generellt kan sägas att nätmäklare är mycket billigare än storbankerna. Du kan läsa mer om courtage här.

Det finns idag flera nätmäklare som gör det möjligt för småsparare att köpa och sälja aktier utan att behöva handla några aktier. Det är med andra ord möjligt att köpa och sälja aktier helt gratis. Detta gör det mycket enklare att tjäna pengar på din handel.

Hur man köper aktier

Alla nätmäklare och storbanker har mycket väldesignade handelsplattformar som gör det väldigt enkelt att köpa och sälja aktier. Om du någonsin har köpt någonting online eller spelat ett online spel så kan du köpa aktier online. Att du behöver göra är att följa instruktionerna på skärmen. Exakt hur man köper och säljer aktier kan varierar lite mellan olika mäklare eftersom alla har sina egna plattformar för handel med aktier. Alla funkar dock på ett liknande sätt och vår guide nedan kommer lära dig mer eller mindre hur alla de olika plattformarna fungerar. Vi kommer här att fokusera på hur man köper aktier på enklast möjliga sätt. De flesta plattformar erbjuder en rad mer avancerade val som vi här kommer bortse ifrån.

Aktiekonto

Det första du skall göra om du vill köpa aktier är att logga in hos din mäklare. Om du inte redan har ett konto hos en mäklare som måste du registrera dig för ett hos en aktiemäklare innan du kan börja handla med aktier. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare och inte en av storbankerna. Nätmäklare är mycket billigare för småsparare än vad storbankerna är. Du kan läsa mer om att välja aktiemäklare på vår sida här.

Lokalisera din aktie

Vi kommer här nedan anta att du har ett konto hos en nätmäklare och att du har satt in pengar på det konto. Efter att du har loggat in på konton måste du lokalisera den aktie du vill köpa. Det enklaste sättet att göra det är genom att använda sökfunktionen och söka efter aktiens namn. En del av namnet är vanligen tillräckligt för att du skall hitta den aktie du letar efter. Ett annat alternativ för att hitta en aktie är att lokalisera den på den aktielista den är noterad på. När du har hittat den aktie du vill köpa skall du klicka på den. När du har klickat på den så öppnas en ny sida med mer utförlig information om aktien. Denna information inkluderar aktuell börskurs, senast betalade pris, orderdjup, nyckeltal och massor av annan information som är värdefull om man vill analysera aktien.

Att köpa aktien

På aktiens egen sida hittar du normalt en köpknapp. Klicka på denna för att inleda ett köp. Detta öppnar ett nytt fönster dör du får ange hur många aktier du vill köpa, till vilket pris samt ger dig tillgång till en lång rad andra mer avancerade funktioner. Vissa mäklare låter dig ange detta direkt på aktiens sida innan du trycker på köp knappen. Det är därför mycket viktigt att se om det finns några fält att fylla i innan du trycker på köp knappen.

Det första du skall ange är hur många aktier du vill köpa. Om du handlar på Stockholmsbörsen kan du köpa enskilda aktier om du så önskar. Vissa andra börser kan dock kräva att du handlar i hela börsposter. Om så är fallet anges detta faktum normalt på sidan. Det enklaste sättet att avgöra hur många aktier man vill köpa är oftast att dela summan man vill investera med den nuvarande aktiekursen.

När du har angett hur många aktier du vill köpa är det dags att ange hur mycket du är villig att betala för aktierna. Du kan endera ange ett maxpris eller be mäklaren att köpa aktierna till bästa möjliga pris. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar. Om du väljer bästa pris så vet du att du kommer få aktier men kan inte riktigt veta till vilket pris. Att använda denna funktion är speciellt farligt om man handlar med aktier som det inte handlas så mycket med eller om man vill köpa en stor aktiepost. I dessa fall kan det pris man får betala för att fylla sin order vara långt över nuvarande aktiekurs. Att ange ett maxpris skyddar dig mot att behöva betala ett dyrt pris men om du har otur kanske inte mäklaren lyckas köpa några aktier åt dig.

När du har fyllt i pris och antal kan du klicka på köp för att skicka in ordern. Mäklaren kommer därefter försöka fylla din order så snabbt som möjligt. Det är möjligt att dra tillbaka ordern tills dess att den genomförs. I många fall tar det bara några sekunder innan man har köpt sina aktier.