NordNet ISK

På denna sida

Nordnet är inte en av storbankerna men har varit igång sedan slutet av 1900-talet och är idag mycket väletablerade på den svenska marknaden. År 2020 nådde de milstolpen 1 miljon kunder och i slutet av året därpå var antalet uppe i 1,6 miljoner aktiva kunder.

Du kan ha både ISK och flera andra kontotyper hos Nordnet, och Nordnet erbjuder även vissa typer av lån. Däremot erbjuder de inte något vanligt lönekonto och ingen betalningsservice.

Urvalet av både aktier och fondandelar är stor och varierat. Det finns också en del andra produkter att investera i, men där är utbudet (precis som hos de flesta av konkurrenterna) mer begränsat.

Katalogen för fondandelar innehåller ungefär 1 500 olika fonder, inklusive vissa som sköts av Nordnet. På senare år har exchange-traded funds (ETF:er) ökat i popularitet och det går att handla med ETF:er i ett ISK hos Nordnet.

Vad gäller aktier så finns det inte bara börsnoterade aktier här, utan även aktier noterade vid vissa andra godkända handelsplatser.

Några punkter jag gillar extra mycket med att ha ett ISK hos Nordnet

Bra erbjudande för nya kunder – möjlighet till courtagefri aktiehandel och återbetalning av fondavgifter

  • Nya sparare som har mindre än 50 000 kronor i kontot kan ägna sig åt courtagefri handel med aktier noterade vid Stockholmsbörsen. Erbjudanet gäller i sex månader. För mer detaljerade regler och villlkor, besök Nordnet.
  • Nya sparare som har mindre än 50 000 kronor i kontot har möjlighet att få tillbaka vissa fondavgifter. Erbjudanet gäller i sex månader. För mer detaljerade regler och villlkor, besök Nordnet.

Båda dessa erbjudanden är mycket bra för småsparare som inte har något stort kapital att sätta in initialt utan vill bygga upp sin portfölj gradvis. Avanza har ett likande erbjudande och mitt tips är att den som vill bygga upp en portfölj steg för steg (t ex genom månadssparande) drar nytta av bägge erbjudandena för att handla courtagefritt så länge som möjligt. Du kan till exempel börja med ett konto hos Nordnet och sedan, när du nått tillgångstaket (50k) eller tidstaket (6 månader) för courtagefri handel där, öppnar du ett nytt ISK hos Avanza för att maximera din nytta av även Avanzas erbjudande.

Tre fonder utan fondförvaltningsavgift

För oss sparare kan fondförvaltningsavgifter nöta hål i sparkapitalet över tid. Varje krona jag betalar i avgifter är en krona jag inte kan investera och som därför inte kan generera pengar åt mig. Jag funderar därför alltid noga över om avgifter – till exempel fondförvaltningsavgifter – verkligen är värda pengarna. Vissa fonder ger så bra avkastning att det blir rimligt att betala en högre avgift för dem, men det finns också många fonder där den aktiva förvaltningen – och höga avgiften – inte har gett valuta för pengarna över tid om man tittar historiskt.

Vill man spara i indexfonder och undvika att betala fondförvaltningsavgifter har Nordnet tre olika indexfonder som de själva förvaltar och som är fria från fondförvaltningsavgifter:

  • Nordnet Indexfond Sverige
  • Nordnet Indexfond Norge
  • Nordnet Indexfond Finland

Jag får välja mellan fyra olika courtageklasser

Det finns fyra olika courtageklasser att välja mellan hos Nordenet, så att du kan välja den som passar bäst för majoriteten av din handel.

Populär bland småsparare och nybörjare är courtageklassen där minsta möjliga courtage bara är 1 krona för aktiehandel inom Norden. Den klassen passar bra för små affärer. Det procentuella courtaget är dock högre än för övriga courtageklasser, så den passar inte för dig som huvudsakligen gör större affärer.

Jag kan spekulera på krypto utan att äga krypto

Med mitt ISK hos Nordnet kan jag skaffa mig exponering mot kryptovalutan Bitcoin utan att faktiskt köpa, äga och sälja Bitcpoins. Exponeringen sker genom värdepapper som är kopplade till växelkursen för Bitcoin.

De fyra olika courtageklasserna för aktiehandel i ett ISK hos Nordnet

Courtageklass Mini

0,25% courtage, dock alltid minst 1 krona i courtage inom Norden och minst 9 kr i courtage utanför Norden.

Courtageklass Liten

0,15% courtage, dock alltid minst 39 kronor inom Norden och minst 49 kronor utanför Norden.

Courtageklass Mellan

Inom Norden: 0,060%, dock alltid minst 69 kronor

Utanför Norden: 0,089%, dock alltid minst 69 kronor

Courtageklass Fast

Inom Norden: 99 kronor i fast courtage, inget procentuellt courtage

Utanför Norden: 0,079%, dock alltid minst 99 kr

Att öppna ett ISK hos Nordnet

Det går snabbt och enkelt att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos Nordnet. Du kan bekräfta din identitet med bank-ID.

Gå till Nordnet och följ instruktionerna steg för steg på skärmen. Processen är inte komplicerad och man kan komma igång med sitt konto snabbt om man har bank-ID.

Säkerhet

Nordnet Bank AB är ett bankaktiebolag som har tillstånd att bedriva bankrörelse och värdepapperssrörelse i enlighet med den svenska lagen om bank- och finansieringsrörelse.

Ditt ISK hos Nordnet omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin och investeringsskyddet, upp till respektive maxbelopp.

Flyttavgifter när du flyttar till Nordnet

Om du flyttar tillgångar från ett ISK hos ett annat företag till ditt ISK hos Nordnet tar Nordnet inte ut någon flyttavgift. (Däremot kan företaget du flyttar ifrån göra det, så kolla upp vad som gäller.)

Flyttavgifter när du flyttar från Nordnet

  • Om du flyttar ALLT som ligger i ditt ISK hos Nordnet till ett ISK hos något annat företag tar Nordnet inte ut någon avgift för att administrera flytten.
  • Om du bara vill flytta delar av innehållet i ditt ISK från Nordnet till ett ISK hos något annat företag tar Nordnet ut en administrationsavgift på 49 kr per värdepapper, dock inte mer än 490 kr totalt per flyttomgång. Om du flyttar 11 värdepapper betalar du alltså fortfarande bara 490 kronor, inte 539 kronor.

Frågor och svar om ISK hos Nordnet

Kan jag ha fler än ett ISK hos Nordnet?

Ja, du får ha flera ISK hos Nordnet igång samtidigt. Ibland kan det till exempel vara smidigast att använda olika konton för olika handelsstrategier.

Är ett ISK hos Nordnet ett låst sparande?

Nej, ett ISK är aldrig ett låst eller tidsbegränsat sparande, oavsett om du har ditt kontot hos Nordnet eller någon annan stans.

Får jag förvara pengar i mitt ISK hos Nordnet?

Ja, du får förvara både svensk och utländsk valuta i ditt ISK. Pengar omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin, upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Av skatteskäl är det dock inte särskilt smart att använda ett ISK för någon längre förvaring av pengar. Det är praktiskt att man kan förvara pengar i sitt ISK, eftersom det vore bökigare (och skattemässigt negativt) att behöva ta ut pengar efter varje försäljning och sätta in pengar igen när man vill köpa något. Så ja, jag förvarar definitivt pengar i mina ISK, men bara under en kortare period när jag sålt av någon tillgång och väntar på rätt köpläge för någon annan investering.

Att förvara pengar i ett ISK bara för att ha dem någonstans är dock inte att rekommendra. Om du förvarar dem i ett vanligt sparkonto kan du få (lite) ränta på dem istället, och du betalar bara skatt på eventuell ränta. Detta eftersom det är avkastnignen som beskattas i ett vanligt bankkonto. Ett ISK schablonbeskattas istället baserat på värdet av tillgångarna + insättningar under beskattningsåret, så det är oklokt att parkera pengar där som inte ger någon avkastning men gör att din skatt ökar.

Detta är inte specifikt för ISK hos Nordnet utan det gäller alla ISK.

Artikeln uppdaterades senast: januari 21, 2024